Gemeente Heerlen

Gemeente Heerlen, Geleenstraat 27 , Heerlen

Geleenstraat 27
6411HP Heerlen

045-5605040


www.heerlen.nl
gemeente@heerlen.nl

Kaart

Omschrijving

Gemeente Heerlen
Heerlen kenmerkt zich door zijn activiteiten op het gebied van sportiviteit, muzikaliteit of hilariteit. Heerlen is een zeer groene stad met een aanwezige monumenten uit de architectuurstromingen uit de 20e eeuw. Deze gebouwen zijn gelegen in de binnenstad en ontworpen door de architect Frits Peutz, te weten  SCHUNCK*, het Royal Theater, het raadhuis en het Parkstad Limburg Theater. Heerlen bestaat uit 32 wijken.
 
De Romeinen stichtten ruim 2000 jaar geleden Coriovallum (betekenis: uitstekend gelegen versterking of legerplaats) op de locatie waar nu Heerlen staat. In 1940 zijn de vondsten die nu tentoongesteld worden in het thermenmuseum ontdekt door een ploegende boer. Gedurende de 20e eeuw was Heerlen een dorp met een zeker centrumfunctie. Pas toen de mijnbouw in Heerlen aantrok, groeide de bevolking van Heerlen explosief, van 7.000 inwoners in 1900 tot bijna 100.000 inwoners in 2000. In 1965 is de laatste mijn gesloten en heeft de stad Heerlen alle zwarte mijnbergen veranderd in groene woonwijken of parken.

Faciliteiten
In de binnenstad kun je gezellig winkelen en genieten van een drankje en een hapje aan onder andere het Pancratiusplein. Daarnaast heeft Heerlen de grootste woonboulevard van Europa met tientallen speciaalzaken en de grootste IKEA van de Benelux.
 
Heerlen telt meerdere (particuliere) sportgelegenheden. In meerdere wijken is een basisschool gevestigd, deze zijn onderdeel van Movare en INNOVO.

Cultuur en jaarlijkse evenementen
In Heerlen staat de zomer elk jaar bol van de evenementen. Voorbeelden daarvan zijn d’r Heëlesje Joarmaat, stadsbraderie Corio Tropical, de Raboronde, Telefleur of het zomerfestival Cultura Nova. Voor jongeren zijn er de popfestivals Booch! en ParkCity Live of het International Breakdance Event. En de middenzaal van Theater Heerlen en De Nieuwe Nor zijn poptempels waar bekende nationale en internationale artiesten graag optreden.
 
Bereikbaarheid
Heerlen is gelegen aan de A79 en A76 en goed bereikbaar met de trein vanuit respectievelijk Maastricht en Eindhoven.

Algemene gegevens

Inwonersaantal 88.731
Bevolkingsdichtheid (inw/km2) 1971
Gem. woningwaarde (WOZ) € 135.000
   
Gemeentelijke woonlasten 2013  
Een- / meerpersoonshuishouden € 569,- / € 708,-
   
Reinigingsheffing woningen  
Een- / meerpersoonshuishoudens € 199,- / € 338,-
   
Rioolheffing woningen  
Een- / meerpersoonshuishoudens € 154,- / € 154,-

Gegevens zijn afkomstig van CBS, Coelo en gemeente

Streetview